Psoriasis a nemiszerven - Genital Psoriasis

http://www.psorioderm.com/hu/a-borrol/borproblemak/pszoriazis-a-nemiszerven-genital-psoriasis:255


TÜNETEK ÉS MEGJELENÉS:

A pszoriázis a lakosság 2-4%-át érintő, jelenleg nem gyógyítható bőrgyógyászati kórkép. Ezen belül is a pszoriázisos betegek 7-10%-a érintett a nemi szervi megjelenésben. (A férfiak és nők arány a betegségben 1:1 arányú. Kialakulhat már csecsemőkorban is). Ez nagyon magas szám, hiszen csak Magyarországon 40-50.00 embert, míg az Európai Unióban több mint 2 millió embert érint a genital psoriasis. A felismerést nagyban nehezíti, hogy ezek a betegek szégyellik a betegségüket, így sem a háziorvosnak, de még a bőrgyógyásznak sem minden esetben beszélnek a betegségük nemiszervi érintettségéről. Legtöbbször a nőgyógyászati vizsgálat során derül fény a pszoriázis nemi szervi érintettségére. Sok esetben viszont gombás fertőzésnek, vagy szexuális úton terjedő betegségnek nézik, és indokolatlanul gomba elleni kezelést, vagy egyéb, nem megfelelő kezelést alkalmaznak.

Ha a pszoriázis a nemi szerven is megjelenik, akkor beszélünk psoriasis genitalis-ról. A genitális régiókban előforduló pszoriázis más képet mutat (psoriasis inversa), mint a hagyományos plakkos psoriasis, (psoriasis vulgaris), itt ugyan is nem jellemzőek a plakkok. Vannak esetek, amikor csak a genitális régióban jelenik meg a betegség, máshol viszont nem, így diagnosztizálni sem egyszerű. Sok esetben viszont együtt jár a klasszikus megjelenéssel, azaz könyök, térd tájékon is láthatóak a pszoriázis tünetei. Általában a férfiaknál válik leghamarabb láthatóvá, hisz náluk a makkon jelenik meg. A nőknél később fedezhető fel, mert a hüvely belső falán szoktak az első tünetek jelentkezni. Nagyon ritka esetben, a hüvelyi psoriasis a nyálkahártya irányába is kiterjed. Mivel a hüvelyi terület annyira nedves, a psoriasis általában nem "repedezett", de viszont kisebesedett, így óvatosan kell kezelni.
Fontos megjegyezni, hogy a pszoriázisos tünetek bárhol megjelenhetnek a nemi szervek területén, beleértve az ágyéki részeket, a vagina fölött részt, a szeméremdomb környékét, a comb, a szeméremtest, a fenék, a farpofák területét. A pszoriázis a nemi szerven nem fertőző, de nagyon kellemetlen tud lenni, hisz a kis piros foltok, amik hámlanak, nagy fájdalmat tudnak okozni. Ezért van az, hogy a pszoriázisban szenvedők hanyagolják a nemi életet is.

KEZELÉSE:

A legfontosabb hogy a beteg megtalálja azt a bőrgyógyászt, akivel a kezelések alatt jól érzi magát, és szorosan együtt tud vele működni.
A genitális pikkelysömör kezelése nem egyszerű feladat, viszont jól reagál a kezelésre. A genitális (nemi szervi) régió egy igen érzékeny terület, itt a bőr sokkal érzékenyebb, és vékonyabb is, éppen ezért a kezelés is különös figyelmet érdemel. Fontos megjegyezni, hogy a kezelési reakcióidő egyénenként eltérő lehet. Leggyakrabban helyi kezelést (lokális szteroid kezelések, bőrnyugtató krémek, bőrt hidratáló krémek,) és ultraibolya (UV) fénykezelést alkalmaznak. Fontos a megfelelő krém kiválasztása, hiszen egyes krémek irritálhatják is a nemi szervek területét. A helyi kezelésnél, nagyon fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő összetételű krémet, és testápolót, tusfürdőt, amelyek hidratálják, puhítják a bőrt. Az UV kezelésnél figyelni kell arra, hogy a fényterápia dózisa sokkal alacsonyabb kell hogy legyen, mint általában a pikkelysömörös területek kezelésekor.
Abban az esetben, ha a pszoriázis kiterjedt más bőrterületekre, súlyos, vagy rezisztens, akkor kiegészítésként a szisztémás kezelést is alkalmazzák. Kezelés hatására a pszoriázis a nemi szerven visszahúzódik. Jó tudni, hogy amíg tart a felületi kezelés, addig tartózkodni kell a nemi élettől. Bár az esetek nagy részében ezt nem is kell mondani a betegnek, hisz a fájdalom miatt kerülik az együttléteket.

MIRE FIGYELJEN ODA, HA PIKKELYSÖMÖRE A NEM SZERVEKET IS ÉRINTI:

Jó tudni, hogy a pszoriázis a nemi szerven a rendszeres nemi élet hatására súlyosbodhat. A dörzsölésnek kitett területek jobban hámlanak, ezáltal akár felül is fertőződhetnek a sebek. Állandó krémezéssel a tünetek kevésbé fognak problémát okozni, de soha nem lehet teljesen eltüntetni a tüneteket. Jó, ha a pár mindkét tagja tudja, hogy mivel állnak szemben, hisz másfajta gyengédséget igényel a pszoriázisos beteg.

Minden esetben a bőrgyógyászával konzultáljon. Használja az orvosa által javasolt helyi kezeléseket. Kerülje a hosszú ideig tartó fürdést a forró vízben. Tartsa az intim területeket folyamatosan tisztán. Olyan bőrápoló és bőrtisztító termékeket használjon, amely kíméli a bőrt. A mindennapi tisztálkodás során használjon bőr-hidratáló krémet, testápolót. Lehetőleg a hidratáló krémet, testápolót a fürdés után közvetlenül használja, addig, amíg a bőr még nedves. Alkalmazhat hideg borogatást a száraz és viszkető területek esetén. Kerülje a szűk ruhák, alsóneműk viselését, az intim területen lévő bőrterület dörzsölése, extrém sportaktivitás, a szexuális aktivitás, mind mind fokozzák a tünetek megjelenését, és a tünetek rosszabbodását.
A genitális psoriasis a szexuális életet bonyolultabbá teheti, de fontos tudni, hogy ez önmagában nem zavarja a szexuális funkciót. Kezdje azzal, hogy megosztja partnerével, hogy a nemi pikkelysömör nem fertőző. Használjon síkosított óvszert, hogy ne irritálja a gyulladt nemi szervek területén.


Dr Beleznay Gyöngyike

Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia Tagja
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika
Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Dózsa György utca 60. fsz.
Telefon: +36 42 506091 Fax: +36 42 506092 Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu


Ismerje meg a Psorioderm és Psorioderm szenzitív termékeket:


* A Psorioderm és Psorioderm Szenzitív termékcsalád összes tagja egészségpénztári számlára adómentesen elszámolható! Kizárólag az E2K Kft. egészségpénztári partnereinél (Adosz, Axa, Herend, Honvéd, K&H, MKB, OTP, Pajzs, Tempo, Vasutas, Vitamin).
** Gyártja és forgalmazza: Pezomed Kft. (www.pezomed.com). A termékek megvásárolhatóak a gyógyszertárakban, a Derma-Art Bőrgyógyászati Klinikán, (www.dermaart.hu), valamint az Eventus Pharma webáruházban. (www.eventuspharma.hu)

Három érdekes Angol nyelvű információs anyag a termékeinkről, sikereinkről. A képekre kattintva töltheti le, olvashatja a PDF fileokat:

     

Pezomed®; Pezomed Naturals®; Pezoderm®; Psorioderm®; Psorioderm Laboratories®; Eventus Pharma®, Derma-Art®, Registered Trade Marks™ Minden joga fenntartva.

0 megjegyzés: