SZALICILSAV HASZNÁLATA PSORIASISBAN

http://www.psorioderm.com/hu/termekeinkrol/hatoanyagok/szalicilsav---salicylic-acid:34

A szalicilsav (INN: salicylic acid) (a fűzfa Salix latin nevéből, melynek kérgében található) egy béta-hidroxisav (C6H4(OH)CO2H), melyben az -OH csoport és a karboxilcsoport szomszédos helyzetű. Keratolitikus, hámlasztő, fertőtlenítő, gombaölő tulajdonsággal rendelkezik

Színtelen kristályos anyag. Vízben nehezen oldódik, de a kloroform, az éter vagy az alkohol igen könnyen oldja. A szintetikus kémiában gyakori reagens, a természetben növényi hormon. A salicin anyagcseréje során keletkezik. Legismertebb rokonvegyülete az acetilszalicilsav, mely (többek között) gyógyszerek hatóanyaga. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Acidum salicylicum néven hivatalos.

Növényi hormon


A szalicilsav egy fitohormon, amely fontos szerepet játszik a növények fejlődésében, a fotoszintézisben, a növényi légzésben, az ionfelvételben és -transzportban valamint specifikus hatása van a levelek anatómiájában és a kloroplasztok szerkezetében. A szalicilsav endogén jelátvivő molekula a növények kórokozó elleni védekező mechanizmusaiban is.

Felhasználása


A szalicilsav a pikkelysömör és sebborhoeás dermatitis ellen is kiváló, ugyanis fellazítja a bőrben lévő keratint, így a megvastagodott vagy pikkelyes bőr könnyebben lehámlik, ezért fontos összetevője számos bőrápolószernek és kozmetikumnak. Akne, psoriasis, bőrkeményedés, tyúkszem, keratosis pilaris és szemölcsök kezelésére használják. Gyorsítja az epidermis hámlását, így a faggyúmirigyek nem tömődnek el, és gyorsabban képződik új bőr. Ezért számos korpásodás ellen készített sampon alkotórésze is. A szalicilsav lázcsillapító és gyulladáscsökkentő hatását 1763 óta ismerik. Bár nagy dózisban toxikus, a szalicilsavat élelmiszerek tartósítására és fogkrémekben is használják. Egyes emberekben, kis mennyiségben is allergiát válthat ki.

Szalicilsav a pattanások és mitesszerek ellen az egyik leghatásosabb ma ismert, helyileg (vagyis a bőrön, és nem szájon át bevéve) használt összetevő. Egyrészt az AHA-savakhoz hasonlóan kémiai hámlasztó, azonban az AHA-kkal ellentétben nem vízben, hanem zsírban oldódik, így képes a pórusok belsejében is hámlasztani, ezzel mintegy „kitisztítva” azokat. Másrészt a szalicilsav hatásos gyulladáscsökkentő is, ami szintén fontos a pattanások kezelésében. A szalicilsavat általában 0,5-2%-os koncentrációban használják, hámlasztó hatását pedig 3 és 4 közötti pH-érték esetén fejti ki a legjobban.

Érdekesség:


Ősi idők óta ismeretes, hogy a fűzfák (Salix) kérge láz gyulladás, és fájdalomcsillapító hatású, hiszen Hippokratész, már Kr. e. 400 körül fűzfalevelet ajánlott szembetegségekre, és a szülési fájdalmak enyhítésére. A fűzfának a levelét, és vesszőjének kérgét forró vízben áztatták, hogy a hatóanyagokat kivonják belőlük. A fűzfakéreg kb. 0,6% szalicint tartalmaz, de ezen kívül vannak benne különböző glikozidák, katechin csersav, gyanta, oxalát, és különböző enzimek. A fűzfakéreg főzetet vagy megitták, ami belső vérzések, bélhurut, reuma, ízületi fájdalmak, gyomorhurut és láz enyhítésére használták, vagy külsőleg, a fagyott testrészekre, és az aranyeres bántalmakra alkalmazták.

A lázcsillapító hatásról Edward Stone angol orvos számolt be először 1763-ban a Royal Society (Királyi Társaság) tagjainak. 50 lázas beteget kezelt fűzfakéreg-kivonattal, amely ugyanolyan hatásúnak bizonyult, mint a kínafakéregből nyert kinin (láz, gyulladás, fájdalomcsillapító hatású alkaloid). 1806-ban Napóleon kontinentális zárlatot rendelt el, így képtelenek voltak Európába szállítani a kinint, így vissza kellett térniük a fűzfakéreg-kivonat alkalmazásához. 1828-ban Johann Andreas Buchner, a müncheni gyógyszerészprofesszor, egy keserű, sárgás anyagot vont ki, amelyet a fűzfa latin neve (Salix) után szalicinnek nevezett el.

Ismerje meg a Psorioderm és Psorioderm szenzitív termékeket:

 



* A Psorioderm és Psorioderm Szenzitív termékcsalád összes tagja egészségpénztári számlára adómentesen elszámolható! Kizárólag az E2K Kft. egészségpénztári partnereinél (Adosz, Axa, Herend, Honvéd, K&H, MKB, OTP, Pajzs, Tempo, Vasutas, Vitamin).
** Gyártja és forgalmazza: Pezomed Kft. (www.pezomed.com). A termékek megvásárolhatóak a gyógyszertárakban, a Derma-Art Bőrgyógyászati Klinikán, (www.dermaart.hu), valamint az Eventus Pharma webáruházban. (www.eventuspharma.hu)

Három érdekes Angol nyelvű információs anyag a termékeinkről, sikereinkről. A képekre kattintva töltheti le, olvashatja a PDF fileokat:

 

     

Pezomed®; Pezomed Naturals®; Pezoderm®; Psorioderm®; Psorioderm Laboratories®; Eventus Pharma®, Derma-Art®, Registered Trade Marks™ Minden joga fenntartva.

0 megjegyzés: