Tenyéri - Talpi pszoriázis Psoriasis palmoplantaris
A betegség a bőr genetikai meghatározottságú, fokozott hámképződéssel járó krónikus gyulladásra való hajlama, amely bizonyos külső vagy belső hatásokra jelenik meg. Ugyanakkor a psoriasis nem csak a bőr betegsége, hanem immunrendszeri zavar lévén az egész szervezetben zajló folyamat.

Pszoriázis tenyéren és talpon (Psoriasis palmoplantaris)

A bőrtünetekhez súlyos panaszok, kisízületi fájdalmak és gyulladások következtében fellépő mozgás korlátozottság is társulhat. A bőrt elcsúfító sömörös foltok nemcsak viszketésükkel okoznak kellemetlenséget, lelki, önelfogadási problémákkal is tetézhetik a bajt. A psoriasis az életet közvetlenül nem veszélyezteti, ugyanakkor egyike az életminőséget nagymértékben rontó bőrbetegségnek. A pszoriázis egyik megjelenési formája a Palmoplantaris pszoriázis egy krónikus, visszatérő betegség, ami a tenyereket és a talpakat érinti elsősorban. Az elváltozásnak megfelelően általában részlegesen vagy teljesen piros, száraz és megvastagodott a bőr, gyakran fájdalmas mély repedések jelennek meg rajta. Amellett, hogy megvastagszik a bőr, bőrpír és hámlás jellemzi, gennyes pattanások is képződnek, (sárga gennyes foltok jelennek meg, amelyeket vörös területek tarkítanak) így a tenyéri  - talpi pszoriázis hasonlíthat más típusú, a tenyereken és a talpakon előforduló bőrbetegségekhez, mint például a kéz dermatitise. De ellentétben a dermatitisszel a Palmoplantaris pszoriázisban a hólyagban lévő genny belül steril, a hólyag végül megbarnul és leesik. Nem sokkal ezután új gennyes hólyag jelenik meg ugyanazon a helyen, és ez a folyamat ismétlődik. Segíthet még a differenciál diagnózisban az esetlegesen más területen is meglévő pszoriázisos megjelenés.

Társult betegség a depresszió!

A pikkelysömör megjelenése a  tenyéren kirekesztettséghez vezethet, ugyanis érthető a megrettenés a nem túl esztétikus pikkelysömör látványától, ugyanis a hámladozó vörös foltok vagy plakkok, elváltozások, elég visszataszítóak tudnak lenni. Nem csoda tehát, ha a betegek nagy része mély depresszióba esik vagy kirekesztettnek érzi magát. A pikkelysömör így feltétlenül a "páncélképzésre" ösztökéli ezeket a betegeket. Minden irányból bezárkóznak, védekezésük mögött a sebezhetőségtől való félelem áll. Mennél erősebb az elhárítás, mennél vastagabb a páncél, annál nagyobb a belső érzékenység, a félelem a sebezhetőségtől, annál mélyebb a depresszió. Így válik a tenyéri pikkelysömör az életet is veszélyeztető depressziós állapottá, melynek kezelése szakorvosi (pszichiáter) feladat is.

Mindennapi nehézségek!

Enyhe vagy közepesen súlyos esetben a tenyéri - talpi pikkelysömör nagyon kínos és fájdalmas betegség, mivel a kezek szinte mindig láthatóak, így megnehezíti a mindennapokat, a munkavállalást, az emberi kapcsolatokat. Súlyos tenyéri - talpi pikkelysömör esetén, nem csak kellemetlen és fájdalmas, hanem a mozgást is nagymértékben korlátozhatja, hiszen a beteg nem tudja használni a lábait, mert fájdalmas a járás.

Tenyéri - talpi pikkelysömör kezelése:

"Súlyos" pikkelysömörös betegségről hagyományosan akkor beszélünk, amikor a pikkelysömörös elváltozás a testfelület legalább 10%-át érinti,  a bőrgyógyászok már régóta megállapították, hogy a pikkelysömör, amely csak a kézre vagy a lábra lokalizálódik, gyakran "súlyos", így ennek megfelelően kell kezelni is, és ezen beteg egyedi kihívásokat jelent. A tenyéri  - talpi pszoriázis "hagyományos" kezelésekre gyakran makacsul nem reagál, így vannak bizonyos kezelési sémák , amelyeket gyakran megpróbáltak az ilyen típusú pikkelysömör esetében. A kezelés alapját itt is a helyileg alkalmazott krémek és testápolók jelenthetik, valamint a helyileg alkalmazott szteroidok és fényterápia (Ultraibolya B fototerápia PUVA fotokemoterápia) lehet eredményes a tünetek csökkentésében. Az alap betegség mellett gyakorta kell a társult betegségeket is kezelni, így hozhatva jobb eredményt.

A psoriasis lényegében nem befolyásolja az élet tartamát, azonban jelentősen ronthatja az élet minőségét. Az életminőség romlás okait egyrészt a betegek fizikai és lelki állapotában, másrészt szociális helyzetében bekövetkező változások magyarázzák. A megfigyelt életminőség romlás mértéke nem mindig áll arányban a psoriasis kiterjedtségével. A psoriasis terápiájának megválasztásánál ezek alapján az orvosnak nem csupán azt kell figyelembe venni, hogy milyen típusú és milyen kiterjedtségű a psoriasis, hanem azt is, hogy milyen életminőség romlást okoz az adott betegnél. Így érthető ha a kezelésnél a bőrgyógyász és a pszichiáter szakorvos együtt működik a betegség kezelésében, hatékonyabb lehet a terápia. Jelenleg nincs olyan kezelési séma, amely mindenki számára megoldást hozna. Így a legtöbb beteg, többféle kezeléssel is próbálkozik, annak érdekében, hogy megtalálja azt, amelyik működik a számára.Mit javasol a bőrgyógyász:


Bőrápolóként a Psorioderm krémet, és Psorioderm testápoló balzsamot javasoljuk a tenyéri - talpi psoriasisban, kiegészítésként a hagyományos kezelések mellett. Gyártja és forgalmazza: Pezomed Kft. (www.pezomed.com). A termékek megvásárolhatóak a gyógyszertárakban, a Derma-Art Bőrgyógyászati Klinikán, (www.dermaart.hu), valamint az Eventus Pharma webáruházban. (www.eventuspharma.hu)

Ismerje meg, vásárolja meg most a Psorioderm termékcsalád tagjait!A Psorioderm és Psorioderm Szenzitív termékeket megvásárolhatja a Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinikán, a gyógyszertárakban, és az Eventuspharma Web áruházban. A termékcsalád összes tagja egészségpénztári számlára adómentesen elszámolható! Kizárólag az E2K Kft. egészségpénztári partnereinél (Adosz, Axa, Herend, Honvéd, K&H, MKB, OTP, Pajzs, Tempo, Vasutas, Vitamin).

Psorioderm krém
50 ml
Psorioderm krém
100 ml
Psorioderm krém
200 ml
Megvásárolom  Megvásárolom Megvásárolom


Psorioderm sampon
250 ml
Psorioderm tusfürdő
250 ml
Psorioderm testápoló
250 ml
Megvásárolom  Megvásárolom MegvásárolomDr Beleznay Gyöngyike
Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika

Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Dózsa György utca 60. fsz.
Telefon: +36 42 506091 Fax: +36 42 506092 Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu


Ismerje meg a Psorioderm és Psorioderm szenzitív termékeket:


* A Psorioderm és Psorioderm Szenzitív termékcsalád összes tagja egészségpénztári számlára adómentesen elszámolható! Kizárólag az E2K Kft. egészségpénztári partnereinél (Adosz, Axa, Herend, Honvéd, K&H, MKB, OTP, Pajzs, Tempo, Vasutas, Vitamin).
** Gyártja és forgalmazza: Pezomed Kft. (www.pezomed.com). A termékek megvásárolhatóak a gyógyszertárakban, a Derma-Art Bőrgyógyászati Klinikán, (www.dermaart.hu), valamint az Eventus Pharma webáruházban. (www.eventuspharma.hu)

Három érdekes Angol nyelvű információs anyag a termékeinkről, sikereinkről. A képekre kattintva töltheti le, olvashatja a PDF fileokat:

     

Pezomed®; Pezomed Naturals®; Pezoderm®; Psorioderm®; Psorioderm Laboratories®; Eventus Pharma®, Derma-Art®, Registered Trade Marks™ Minden joga fenntartva.

0 megjegyzés: