Pszoriázis gyermekkorban
Gyermekkori Pszoriázisról:

A pikkelysömör bármely életkorban előfordulhat, az esetek fele serdülő illetve fiatal felnőttkorban kezdődik. Ugyanakkor nem ritka a gyermek, sőt csecsemőkorban kezdődő pikkelysömörös megbetegedés.

A pszoriázis gyermekkorban leggyakrabban a hajas fejbőrön, a pelenkás területen, a hónaljban, illetve a könyök és térd felszínén jelentkezik. A pszoriázis gyermekkorban, egy másik formában is mutatkozik: kisbabáknál a pelenkás területen. Ebben az esetben nem jelennek meg ezek a plakkok, ami jelentősen megnehezíti a nem szakképzett embert abban, hogy a betegséget azonosítani tudja, gyakran összekeverik a pelenka kiütéssel, és így tévesen kezelhetik a csecsemőket. Fontos tehát, hogy bőrgyógyász szakorvos lássa a kis beteget.

Atípusos bőrtünetek és atípusos megjelenés csecsemőkorban!

A típusos tünetek - makacs, vörös, beszűrt, pikkelyesen hámló bőrgyulladás elsősorban a térdek könyökök, bokák felett illetve a hajas fejbőrön - mellett gyermekkorban gyakori a nem típusos tünetek fellépte is, mely megnehezíti a betegség felismerését a nem szakorvos számára. Csecsemőkorban leggyakrabban a pelenkás terület makacs, hagyományos kezelésre nem gyógyuló, élénkvörös, éles széllel elhatárolódó gyulladása (pelenkapsoriasis), valamint a hajlatok (hónalj, köldök - psoriasis inversa) és a hajas fejbőr (psoriasis capitis, corona psoriatica) megbetegedése képében jelentkezik. Gyermekkorban is gyakoriak a hajas fejbőr tünetek, jellemző továbbá a testszerte, főként a törzsön elszórtan megjelenő 0,5-2 cm átmérőjű pikkelyesen hámló, gyakran enyhén viszkető tünetek megjelenése (psoriasis guttata). Gyermekkori megjelenést színesítheti, hogy gyakran az arcon is megjelenik a pszoriázis.

Gyermekkorban is leggyakoribb megjelenési forma a plakkos psoriasis (74%), a guttált kb 14%-ban fordul elő, míg az erythrodermás ill. pustulosus formák ritkábbak. Ugyanakkor felnőttekéhez viszonyítva a gyermekek pikkelysömörös bőre általában vékonyabb, és kevésbé hámlik, mint a felnőtteké.

Pettyes pikkelysömör, pettyes pszoriázis:

A pettyes pikkelysömör a pikkelysömörnek egy olyan megjelenési formája, amely gyakran gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban alakul ki. Maga a szó (pettyes) latin eredetű, jelentése "csepp". Ennél a pikkelysömörnél apró, vörös pontok borítják a beteg borét. A sebek rendszerint a beteg törzsén és végtagjain jelennek meg, és a pettyek nem olyan kiterjedtek, mint a foltos pikkelysömör sebei. A pettyes pikkelysömör gyakran egész hirtelen üti fel a fejét. Számos olyan körülmény ismert, amely a pettyes pikkelysömör kialakulását eredményezheti: felső légúti fertőzések, sztreptokokkuszos fertőzések, mandulagyulladás, stressz, a bőrön keletkező sérülés, bizonyos gyógyszerek szedése (ideértve a malária elleni és a béta-blokkoló szereket). A sztreptokokkuszos torokgyulladás a pettyes pikkelysömör gyakori előidézője.

Gyakori a köröm megbetegedése: "Köröm Pettyezettség"

Gyermekkori pszoriázisban gyakori a körömérintettség, gyermekkorban a köröm pettyezettség a legjellegzetesebb tünet, kb 70%-ban fordul elő. Körömpettyezettség a gyermekek 75%-ban fordul elő, és gyakran megelőzi a bőrérintettséget. Hyperkeratosis gyakran társul a pettyezettséghez.

Gyermekkori elhízással való szoros összefüggés!

A psoriasis és az elhízás közötti összefüggéseket elemző áttekintés szerint a túlsúlyos és elhízott Psoriasisos gyermekek 93 százalékánál fokozott elhízás előzi meg a psoriasis megjelenését. Ezen túlmenően, a betegek 78 százalékánál elhízás áll fenn a psoriasis kialakulása előtt. Az elhízás, a magas vérnyomás, a hiperlipidémia és a cukorbetegség gyakrabban fordult elő psoriasisban szenvedő gyermekek körében, de az elhízással való összefüggés a legszorosabb!

Öröklődés:

A csecsemő és gyermekkori pszoriázis esetén nagy a valószínűsége az örökletes tényezőnek. A Psoriasisra való hajlam öröklött, a hajlam a génjeinkben van kódolva, melyeket szüleinktől örökölünk. (Egypetéjű ikreknél az egyik testvér psoriasisa esetén 90%-os valószínűséggel az ikerpár másik felénél is megjelenik). Mindkét szülő betegségénél a gyermek 60-75%-os eséllyel lesz pikkelysömörös. Tehát egyik vagy másik szülő vagy szenved ebben a betegségben, vagy hordozza a hibás géneket.

Vásárolja meg most a Psorioderm Szenzitív termékcsalád tagjait!

A Psorioderm és Psorioderm Szenzitív termékeket megvásárolhatja a Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinikán, a gyógyszertárakban, és az Eventuspharma Web áruházban. A termékcsalád összes tagja egészségpénztári számlára adómentesen elszámolható! Kizárólag az E2K Kft. egészségpénztári partnereinél (Adosz, Axa, Herend, Honvéd, K&H, MKB, OTP, Pajzs, Tempo, Vasutas, Vitamin).


Psorioderm szenzitív krém - 50 ml Psorioderm szenzitív testápoló 250 ml Psorioderm szenzitív tusfürdő 250 ml
Megvásárolom  Megvásárolom  Megvásárolom

Psorioderm szenzitív sampon - 250 ml
 
MegvásárolomDr Beleznay Gyöngyike
Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos
Derma-Art® Bőrgyógyászati Magánklinika
Web: www.dermaart.hu, Web: www.drbeleznay.hu
E-mail: drbeleznay@dermaart.hu
4400 Nyíregyháza Dózsa György utca 60. fsz.
Telefon: +36 42 506091 Fax: +36 42 506092 Mobil: +36 30 5540848
E-mail: office@dermaart.hu

0 megjegyzés: