Mi is a pikkelysömör?

http://www.psorioderm.com/hu/a-borrol/borproblemak/pszoriazisrol-roviden:53

A psoriasis a krónikus bőrbetegségek közül a leggyakrabban előforduló betegség, mely a bőrt, körmöket, nagyon ritkán nyálkahártyát érintő elváltozás. Krónikus, hosszantartó, kiújulásra hajlamos megbetegedés. A bőr genetikai meghatározottságú, fokozott hámképződéssel járó krónikus gyulladásra való hajlama, amely bizonyos külső vagy belső hatásokra jelenik meg. Ugyanakkor a psoriasis nem csak a bőr betegsége, immunrendszeri zavar lévén az egész szervezetben zajlik. A bőrtünetekhez súlyos panaszok, kisízületi fájdalmak és gyulladások következtében fellépő mozgáskorlátozottság is társulhat. A bőrt elcsúfító sömörös foltok nemcsak viszketésükkel okoznak kellemetlenséget, lelki, önelfogadási problémákkal is tetézhetik a bajt. A psoriasis az életet nem veszélyezteti, ugyanakkor egyike az életminőséget nagymértékben rontó bőrbetegségnek. 

A tünetektől függően enyhe, középsúlyos és súlyos lefolyású pikkelysömört lehet megkülönböztetni. Lefolyását nehéz megjósolni, mivel idővel súlyosbodhatnak, enyhülhetnek, esetleg meg is szűnhetnek a tünetek. Földön mindenhol igen elterjedt betegség, területenként az összlakosság 1,5-3%-át érinti. A pikkelysömör különböző formái a világon átlagosan minden ötvenedik embert érintik. A nőket és férfiakat egyenlő mértékben betegíti meg. Megjelenhet minden életkorban, leggyakrabban a 15-35 év közötti személyeket sújtja. Tömeges első megjelenési ideje a serdülőkorra esik, ekkor többnyire a hajas fejbőrön kezdődik. A pikkelysömör semmilyen formában nem fertőz. Mivel a hajlam nem adható át másnak, ezért a beteg psoriasisa környezetére nem veszélyes.  A pikkelysömör a belső szerveket nem betegíti meg, ízületi panaszokkal társulhat (arthritis psoriatica). A belső szervi betegségek viszont ronthatják, vagy provokálhatják a psoriasist. 

Mi okozza a pikkelysömört?


A pikkelysömör kialakulásában veleszületett hajlam és környezeti, úgynevezett provokáló faktorok játszanak szerepet.  Kialakulása több tényezőtől függ. A Psoriasisra való hajlam öröklött, eddig mintegy hét gént találtak, mely szerepet játszik kialakulásában. (7, úgynevezett Psoriasisra hajlamosító PSORiasis Susceptibility gént PSORS-1,-2,-3,-4,-5,-6,-7) írtak le.
A genetikus hajlam önmagában nem elégséges a psoriasis megjelenéséhez. Ahhoz, hogy pikkelysömör kialakuljon, a veleszületett hajlamot megjelenítő, külső környezeti, provokáló faktorok hatása is szükséges. A "külső" hatás lehet belső betegség is. Provokáló faktorok mindazon hatások, melyek a pikkelysömörre hajlamos beteg bőrén psoriasist képesek megjeleníteni. A psoriasisos bőrtünetek akkor alakulnak ki, ha hajlam és provokáló faktorok együttes hatása eléri azt a küszöbértéket, melynél a betegség már megjelenhet.

Milyen kórélettani folyamatok vannak a pikkelysömör tüneteinek hátterében?

Magában a bőrtünetben fellépő gyulladásos, immunológiai folyamatnak a lépéseit mára igen pontosan feltérképezték. Bőrünk hámsejtjei normális esetben a többrétegű hám legalsó rétegében "születnek". Később a bőrfelszín felé vándorolnak, bennük szarufehérje halmozódik fel, végül észrevétlen hámlással leválnak. Pikkelysömör esetében ez a hámsejtvándorlás többszörösére felgyorsul. Normálisan a sejtekből a sejtmagok felszívódnak, az őket összekötő molekulák eltűnnek, mindezekre a psoriasisban felgyorsult vándorláskor nincs idő. A sejtmagokat tartalmazó, szétválni nem képes hámsejtek alkotják a fehér színű, hámló "pikkelyeket". Ezeket a változásokat a hámsejtekben úgy tűnik, immunológiai folyamatok indítják el, melyben főszerepet játszanak bizonyos fehérvérsejtek (aktivált T sejtek). A kutatások főként arra irányulnak, hogy a pontos molekuláris szintű események megismerése után új, hatékony gyógyszereket fejlesszenek ki a pikkelysömör tünetei megjelenésének megakadályozására.

Diagnosztika, tünetek, megjelenés:


Rendszerint 10-40 éves kor között kezdődik, de bármely életkorban előfordulhat.  A psoriasis tünetei annyira jellegzetesek, hogy a bőrgyógyászati vizsgálat alapján felállítható a diagnózis. Ritkán van csak szükség szövettani vizsgálatra. A pikkelysömör krónikus, kiújulásra hajlamos betegség, mely az ép bőrtől jól körülírtan elhatárolódik, ezüstösen hámlik és egy vagy több kiemelkedő, vörös plakkos elváltozás alkotja.
A pszoriázisos plakkokat a bőr sejtjeinek kórosan felgyorsult osztódása okozza. Általában egy vagy több apró plakk formájában jelenik meg először a fejbőrön, a könyökökön, a térdeken, a háton vagy a farpofákon. Bár az első plakkok pár hónap után maguktól visszafejlődhetnek, de meg is maradhatnak, ekkor összefolynak és nagyobb plakkokat formálnak. Előfordul, hogy valakin csak 1-2 apró plakk jelenik meg, míg másokon a test nagy felületét borítják be. A vaskos plakkok vagy a tenyereken, a talpakon, a nemi szervek hajlatainál elhelyezkedők gyakrabban viszketnek vagy fájnak, viszont sok esetben a beteg teljesen panaszmentes lehet.
Ugyan az elváltozások nem okoznak kifejezetten rossz közérzetet, viszont nagyon szembetűnők, és a beteg számára gyakran zavaróak. A pikkelysömör komoly lelki megterhelést okoz. Sok, pikkelysömörben szenvedőnek a körmei deformáltak, megvastagodottak, szurkáltak.

Egész életen át fennálló betegség, ami néha elmúlik, majd ismét megjelenik a bőrön. A fellobbanások télen, illetve stresszes helyzetek után gyakoribbak. Kórformái közül a plakkos psoriasis a leggyakoribb. A bőrön vaskos, ezüstös pikkelyek mutatják a lelökődött szapora hámsejtek helyét. A plakkok gyulladtak is lehetnek. A testtájak között nem tesz kivételt, bárhol megjelenhet, talán a fejbőrön a leggyakoribb.
A pikkelysömör néhány, ritka típusának súlyosabb következményei is lehetnek. A pikkelysömör okozta ízületi gyulladás - artritisz pszoriátika - ízületi fájdalommal és duzzanattal jár.

Eritroderma pszoriátikában a bőr test szerte vörössé és hámlóvá válik. A hámláson túl a bőr nagy területen történő, néha az egész testfelszínre kiterjedő kivörösödése jellemzi. Ez a pszoriázis forma nagyon súlyos elváltozás, mert az égéshez hasonlóan gátolja a bőr védőszerepét a sérülésekkel és fertőzésekkel szemben. Az erythrodermás psoriasist nem ritkán láz és fájdalom kíséri.

Egy másik ritka forma, a gennyhólyagokkal járó pikkelysömör - pszoriázis pusztulóza - melyben kisebb-nagyobb gennyes hólyagok (pusztulák) alakulnak ki a tenyéren és a talpon. Ezek néha az egész testet elboríthatják. Először csak enyhe bőrpír jelzi későbbi helyüket, majd a hólyagok a bőr lehámlásával tűnnek el.  

A psoriasis guttata jellegzetessége, hogy a hason, háton és a végtagok bőrén apró vörös foltok keletkeznek, melyek hirtelen, esetleg streptococcus fertőzés lezajlása után tűnnek elő. Miután streptococcus baktériumok okozhatnak mandulagyulladást, nem ritka, hogy a sömör ezután jelentkezik, de megfigyelték bárányhimlő, bizonyos védőoltások, testi-érzelmi megterhelést követően is.

Pikkelysömör megjelenési helyei:
    
A pikkelysömör az egész testen bárhol megjelenhet. Vannak "kedvenc" helyei: hajas fejbőr végtagok feszítő felszíne (térd, könyök), körmök. Tünetektől függően enyhe, középsúlyos és súlyos lefolyású pikkelysömört lehet megkülönböztetni. Lefolyását nehéz megjósolni, mivel idővel súlyosbodhatnak, enyhülhetnek, esetleg meg is szűnhetnek a tünetek. A psoriasisnak nagyon sokféle formája van. A veleszületett hajlam és provokáló faktorok együttesen alakítja ki a psoriasis jellegzetes képét. A hajlam nagysága betegenként változó, a provokáló faktorok is sokfélék, ugyanazon betegnél az élet folyamán változhatnak. Ezért sokszínű a pikkelysömör. 

Pikkelysömör (Psoriasis) gyógykezelése.

A pikkelysömörben szenvedő betegek egészségügyi ellátása bőrgyógyász szakorvos irányításával történik, a kezelés szintjét a betegség súlyossága határozza meg.
Pikkelysömört a túl gyorsan szaporodó bőrhámsejtek egymásra tolulása, gyors felhalmozódása okozza. Psoriasis esetén a bőrhámsejtek hozzávetőleg ezerszer gyorsabban szaporodnak, ezeket a bőrfelületi epidermisz nem képes megfelelő ütemben levedleni, így összetorlódnak és ez képezi a jellegzetes pikkelyszerű lemezes hámlást.
Enyhébb esetekben helyi kezelést javasolunk, a plakkokon látható pikkelyeket el kell távolítani hámlasztókkal (pl. 10 % carbamidos, 5-10 %-os szaliciles kenőccsel, sós fürdőkkel). Korábban széles körben alkalmaztak kátrány tartalmú készítményeket pikkelysömör esetében, de ma már ezeket ritkábban használják. A plakkokra alkalmazhatók a steroid tartalmú kenőcsök, krémek, oldatok, melyek a gyulladást csökkentik. Kenőcs formában alkalmaznak A-vitamin analógokat (calcipotriol, tacalcitol).
Súlyosabb, nagyon kiterjedt esetekben a pikkelysömör helyi kezelése mellett belső, gyógyszeres terápiára is szükség lehet. Jó hatásúak az A-vitamin szintetikus származékai, a retinoidok, melyek a szarusodás folyamatát normalizálják.
Nagyon jó hatású pikkelysömör esetében az ún. fénykezelés. Mind az UVA, mind az UVB spektrumú fényt használják. Speciális formája a fényérzékenyítő szerrel történő kezelést követően alkalmazott UVA (PUVA) kezelés, illetve a 311 nm hullámhosszú fénnyel történő UVB terápia (narrow-band UVB).
Látható, hogy igen sokféle terápia között választhat a kezelőorvos, a fenti módszereket jól meghatározott kombinációkban is alkalmazzuk. Minden beteg számára egyénileg a tünetek súlyossága, és egyéb betegségei figyelembevételével állítjuk össze a kezelést.

A pikkelysömör keletkezését két enzim, az adenozin-monofoszfát (ADM) és a guanidin-monofoszfát (GMP) arányának a megváltozása okozza. A betegség tehát enzimhibával függ össze!  Noha a pikkelysömörnek jelentős genetikai komponensei vannak, mégis a terápia középpontjában a két szóban forgó enzim egyensúlyának a helyreállítása áll.
A pikkelysömört számos tényező okozhatja vagy hozzájárulhat a kialakulásához. A tökéletlen fehérjeemésztés miatt bél toxémia (Candida vagy baktérium endotoxinok) keletkezhet. A csökkent májműködés is előkelő helyet foglal el a kiváltó okok sorában. A májfunkció romlása következtében csökken a méregtelenítés, és a vérben megemelkedik a toxikus anyagok szintje. További okok lehetnek: az alkoholizmus, sok állati zsír fogyasztása, a stressz és a rostszegény étrend.
Ennek megfelelően javítani szükséges az enzimműködést. Az ortomolekuláris terápiás beavatkozás keretei között a vitaminellátás javítása fontos körülményként kezelendő.

A gyógykezelésnek több rétű, több komponensű folyamatnak kell lennie. Kezelnünk kell a bőrelváltozásokat, a bőrön lévő szarusodási folyamatokat, a gyulladásos elváltozásokat, a hámlást, a hajas fejbőr elváltozásait. A megfelelő külső gyógykezelést belső kezeléssel kell kiegészíteni. Fontos a megfelelő táplálkozás.

Vitaminok, nyomelemek, telítetlen zsírsavak szerepe

Az A-vitamin hámvédő hatása közismert. Természetes forrásai: sütőtök, sárgarépa, paraj, sóska, tejtermékek, paradicsom, cékla, káposzta. petrezselyem, zeller, áfonya, barack, csipkebogyó.
E-vitaminból napi 400 NE bevitele javasolt. Forrásai: teljes kiőrlésű gabonaliszt, csírázó magvak, szója, csipkebogyó, dióbél, földimogyoró, mák, tökmag, kapor, petrezselyem, zeller, csalán, mandula, napraforgóolaj.
A nyomelemek közül a króm-, a szelén- és a cinkellátás igényel külön figyelmet a terapeuta részéről.
Külön említendő a D-vitamin aktív formája, amely szerepet játszik azoknak a celluláris folyamatoknak az ellenőrzésében, amelyek a sejtek másolódásában vesznek részt.
Az étkezési olajoknak rendkívül nagy súlyuk van a kezelésben, mert a pikkelysömörben szenvedőknek nagyon alacsony a szérum szabad zsírsav szintje. Az Omega-3 zsírsavat tartalmazó olajok között a tökmagolaj, az olívaolaj, a ligetszépeolaj, a tengerihal-olajok és a lenolaj említendő.
Speciális diéta

A gyógyulás kulcsfontosságú eleme a céltudatos táplálkozás, az általam is ajánlott speciális diéta. Mindenekelőtt csökkenteni kell a cukor, a hús, az állati zsír, az alkohol fogyasztását. Szigorú vegetárius, gluténmentes étrendet kell kidolgozni és betartani. Garantáltan gluténmentes táplálékok – többek között – a rizs és lisztje, valamint a korpája, a szójaliszt, a kukoricaliszt és a burgonya. Növelni kell a zöld rostos növények, a tengeri halak és a müzlik részesedését a táplálékban.
Fontos, hogy éhgyomorra egy evőkanál lenmagolajat fogyasszon a gyógyulni vágyó, és étkezés előtt egy teáskanál frissen darált lenmagot vegyen magához, mivel ezeknél a betegeknél tipikusan alacsony a vérszérum szabad esszenciális zsírsav szintje. Különösen hasznosak lehetnek a gyógyulási folyamat elősegítésében az ómega-3 zsírsavak. Az ezzel kapcsolatban végzett legtöbb klinikai vizsgálatban halolajat használtak, amely gazdag eikoza-pentaénsavban (EPA) és dokoza-hexaénsavban. A klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy a tápanyagpótlásként adott napi 10-12 g halolaj jelentős javulást eredményezett.

Stressz, elsavasodás
A betegség kialakulásában nagy szerepet játszik a stressz. Több páciens beszámolt arról, hogy a betegség kialakulását megelőző hónapban valamilyen speciális stressz érte. Az orvosi szakirodalom leír néhány olyan esetet, amikor csak hipnózis alkalmazásával sikeresen gyógyítottak néhány beteget. A pikkelysömör kialakulásában minden bizonnyal fontos szerepet játszik a szervezet hosszú ideje fennálló, többszörös mérgezőanyagokkal való telítettsége, az elsavasodás és a sav-bázis egyensúly megbomlása. A terápiás folyamat kezdetén ezért a fontos a szervezet minél tökéletesebb méregtelenítése.

Fizikoterápia, fürdők
A helyi kezelésre különböző fizikoterápiás beavatkozások is szóba jöhetnek. Így heti 3 alkalommal ultrahangos kezelés, 42-45 °C-on 20 percen át, vagy UVB 295-305 nm 2mw/cm2 ultraibolya sugárzás 3 percig heti 3 alkalommal.
A fürdők közül első helyen a napi fél órás napfürdőt említeném. Különleges sókombinációk is enyhítették a bőrpanaszokat. Hasonlóan kedvező enyhítő hatásúnak bizonyult a sók helyi borogatásra történő használata. 

Ismerje meg a Psorioderm és Psorioderm szenzitív termékeket:


* A Psorioderm és Psorioderm Szenzitív termékcsalád összes tagja egészségpénztári számlára adómentesen elszámolható! Kizárólag az E2K Kft. egészségpénztári partnereinél (Adosz, Axa, Herend, Honvéd, K&H, MKB, OTP, Pajzs, Tempo, Vasutas, Vitamin).
** Gyártja és forgalmazza: Pezomed Kft. (www.pezomed.com). A termékek megvásárolhatóak a gyógyszertárakban, a Derma-Art Bőrgyógyászati Klinikán, (www.dermaart.hu), valamint az Eventus Pharma webáruházban. (www.eventuspharma.hu)

Három érdekes Angol nyelvű információs anyag a termékeinkről, sikereinkről. A képekre kattintva töltheti le, olvashatja a PDF fileokat:

     

Pezomed®; Pezomed Naturals®; Pezoderm®; Psorioderm®; Psorioderm Laboratories®; Eventus Pharma®, Derma-Art®, Registered Trade Marks™ Minden joga fenntartva.
Tudjon meg többet: a www.psorioderm.com oldalon

0 megjegyzés: